MCQ for CA Final LAW - PART 1 - Corporate Laws - Section B - SECURITIES LAWS - Chapter 1 THE SECURITIES EXCHANGE BOARD OF INDIA ACT, 1992, AND SEBI (LISTING OBLIGATIONS AND DISCLOSURE REQUIREMENT) REGULATIONS, 2015

Sample Multiple Choice Questions (MCQ's) for CA Final - Paper 4 - Corporate and Economic Laws - PART 1 - Corporate Laws - Section B - SECURITIES LAWS - Chapter 1: THE SECURITIES EXCHANGE BOARD OF INDIA ACT, 1992, AND SEBI (LISTING OBLIGATIONS AND DISCLOSURE REQUIREMENT) REGULATIONS, 2015 - For Practice relevant for May/Nov 23 Examinations

 

Q:1 SEBI Act, 1992, provide for  

 

  1. the establishment of a Board to protect the interests of investors in securities to promote the development of securities
  2. market
  3. to regulate the securities market
  4. all of the above

Answer: 4

Q:2 Vide Sec. 3 of SEBI Act, 1992, Central Government has been given powers to issue notification for establishing a Board, by the name of the Securities and Exchange Board of India. The Board has been established as a ________________, having perpetual succession and a common seal, with power to acquire, hold and dispose of property, both movable and immovable, and to contract, and shall, by the said name, sue or be sued.

 

  1. Society
  2. Trust
  3. Body Corporate
  4. Constitutional authority

Answer: 3

Q:3 What is the Tenure of the Chairman of SEBI?            

 

  1. 2 years
  2. 3 years
  3. 5 years
  4. Not Fixed

Answer: 3

Q:4 On completion of 60 years of age as on 31 March 2017, Mr. Jain retired as Professor from a university. From 1 April 2017, he was appointed as Chairman of the SEBI for a period of 3 years. Under the provisions of the SEBI Act, 1992, decide whether he can be re-appointed on the same post after expiry of the original tenure?

 

  1. Jain can be reappointed for further 3 years.
  2. Jain can be reappointed for further 2 years.
  3. Jain can be reappointed for further 3 years after giving a gap of 1 year.
  4. Jain cannot be appointed.

Answer: 2

Q:5 For the purpose of Sec. 438 of Companies Act, 2013, the Special Court shall be deemed to be_______.       

 

  1. a Court of Session
  2. the Court of Metropolitan Magistrate
  3. the Court of a Judicial Magistrate of the First Class
  4. Any of the above

Answer: 4

Q:6 Any office committed under the Companies Act, 2013, which is triable by a Special Court shall, until a Special Court is established, be tried by __________. 

 

  1. A Court of Session or the Court of Metropolitan Magistrate or a Judicial Magistrate of the First Class.
  2. Tribunal
  3. Appellate Court
  4. Central Government

Answer: 1

Q:7 Company prosecutors may be appointed for the conduct of prosecutions arising out of Companies Act, 2013. Who may appoint such company prosecutors?            

 

  1. A Court of Session or the Court of Metropolitan Magistrate or a Judicial Magistrate of the First Class.
  2. Tribunal
  3. Appellate court
  4. Central Government

Answer: 4

 

Q:8 The Court or the Special Court, while deciding the amount of fine or imprisonment under Companies Act, 2013, shall have due regard to which of the following factors:         

 

  1. Size of the company and nature of business carried on by the company
  2. Inquiry to public interest
  3. Nature of the default and reception of the default
  4. All of the above.

Answer: 4

 

CA Final - Paper 4 - Corporate and Economic Laws - PART 2 - Economic Laws - Chapter 1        

To get back to the Chapterwise MCQ List Page      

 

Hope you can find this article helpful. If you did like the content then Share it with your friends who are preparing for CA Inter Exams or who will be giving their CA Inter Exams in the near future.

Request for Callback

Thank you ! We will get to you soon.

Couldn't submit your request.