MCQ for CA Foundation ECONOMICS - PART 1 - BUSINESS ECONOMICS - Chapter 4 PRICE DETERMINATION IN DIFFERENT MARKETS

Sample Multiple Choice Questions (MCQ's) for CA Foundation - Paper 4 - Business Economics and Business and Commercial Knowledge - PART 1 - BUSINESS  ECONOMICS - Chapter 4: PRICE DETERMINATION IN DIFFERENT MARKETS - For Practice relevant for Dec 22 and May/June 23 Examinations

Q:1 In the table below what will be equilibrium market price?
Price           Demand (tonnes per annum)         Supply (tonnes per annum)
(₹)
1                       1000                                           400
2                         900                                           500
3                         800                                           600
4                         700                                           700
5                         600                                           800
6                         500                                           900
7                         400                                         1000
8                         300                                         1100

  1. ₹ 2
  2. ₹ 3
  3. ₹ 4
  4. ₹ 5

Answer: 3

Q:2 Suppose the technology for producing personal computers improves and, at the same time, individuals discover new uses for personal computers so that there is greater utilisation of personal computers. Which of the following will happen to equilibrium price and equilibrium quantity? 

  1. Price will increase; quantity cannot be determined.
  2. Price will decrease; quantity cannot be determined.
  3. Quantity will increase; price cannot be determined.
  4. Quantity will decrease; price cannot be determined

Answer: 3

Q:3 Price-taking firms, i.e., firms that operate in a perfectly competitive market, are said to be "small" relative to the market. Which of the following best describes this smallness? 

  1. The individual firm must have fewer than 10 employees
  2. The individual firm faces a downward-sloping demand curve.
  3. The individual firm has assets of less than ₹ 20 lakhs.
  4. The individual firm is unable to affect market price through its output decisions.

Answer: 4

Q:4 When ___________ ,there will be allocative efficiency meaning thereby that the cost of the last unit is exactly equal to the price of consumers are willing to pay for it and so that the right goods are being sold to the right people at the right price. 

  1. MC = MR
  2. MC = AC
  3. MC = AR
  4. AR = MR

Answer: 3

Q:5 The market for hand tools (such as hammers and screwdrivers) is dominated by Draper, Stanley, and Craftsman. This market is best described as 

  1. Monopolistically competitive
  2. a monopoly
  3. an oligopoly
  4. perfectly competitive

Answer: 3

Q:6 In Economics, the term 'market' refers to a: 

  1. place where buyer and seller bargain a product or service for a price
  2. place where buyer does not bargain
  3. place where seller does not bargain
  4. none of the above

Answer: 1

Q:7 The market for the ultimate consumers is known as 

  1. whole sale market
  2. regulated market
  3. unregulated market
  4. retail market

Answer: 4

Q:8 Which of the following statements is incorrect? 

  1. Under monopoly there is no difference between a firm and an industry.
  2. A monopolist may restrict the output and raise the price.
  3. Commodities offered for sale under a perfect competition will be heterogeneous.
  4. Product differentiation is peculiar to monopolistic competition.

Answer: 3

 

CA Foundation ECONOMICS - PART 1 - BUSINESS ECONOMICS - MCQ for Chapter 5Click Here

To get back to the Chapterwise MCQ list Page   

 

Hope you can find this article helpful. If you did like the content then Share it with your friends who are preparing for CA Foundation Exams or who will be giving their CA Foundation Exams in the near future.

In order to buy MCQ Test Series (Having more than 1000 Questions) for CA Foundation Examinations. Please visit Link - https://bit.ly/FoundationMCQ

Request for Callback

Thank you ! We will get to you soon.

Couldn't submit your request.