MCQ for CA Foundation Maths Chapter 5 PERMUTATION AND COMBINATIONS

Sample Multiple Choice Questions (MCQ's) for CA Foundation - Paper 3 - Business Mathematics and Logical Reasoning & Statistics - Chapter 5 PERMUTATION AND COMBINATIONS - For Practice relevant for Dec 22 and May/June 23 Examinations

Q:1  In how many ways can 4 Americans and 4 English men be seated at a round table so that no 2 Americans may be together?

  1. 4! x 3!
  2. 4P4
  3. 4P4
  4. 4C4

Answer: 1

Q:2 nPr÷n-1Pr-1 is

  1. n
  2. n!
  3. (n-1)!
  4. nCn

Answer: 1

Q:3  How many four digits numbers can be formed by using 1,2,..7 which are grater than 3400?

  1. 500
  2. 550
  3. 560
  4. None

Answer: 3

Q:4  How many different arrangements can be made with the letters of the word MONDAY?

  1. 6!
  2. 8!
  3. 4!
  4. None

Answer: 1

Q:5 If you have 5 copies of one book, 4 copies of each of two books, 6 copies each of three books and single copy of 8 books you may arrange it in _______ number of ways.

Answer: 1

Q:6 A family comprised of an old man, 6 adults and 4 children is to be seated is a row with the condition that the children would occupy both the ends and never occupy either side of the old man. How many sitting arrangements are possible?

  1. 4! x 5! x 7!
  2. 4! x 5! x 6!
  3. 2! x 4! x 5! x 6!
  4. None

Answer: 4

Q:7 A question paper divided into 2 groups consisting of 3 and 4 questions respectively carries the note "it is not required to answer all the questions. One question must be answered from each group". In how many ways you can select the questions?

  1. 10
  2. 11
  3. 12
  4. 13

Answer: 1

Q:8 The number of words which can be formed with 2 different consonants and 1 vowel out of 7 different consonants and 3 different vowels the vowel to lie between 2 consonants is _______.

  1. 3 x 7x 6
  2. 2 x3x 7 x6
  3. 2 x3x7
  4. None

Answer: 1

Q:9 Out of 6 members belonging to party 'A' and 4 to party "B' in how many ways a committee of 5 can be selected so that members of party 'A' are in a majority?

  1. 180
  2. 186
  3. 185
  4. 184

Answer: 4

Q:10 Find the number of ways in which an arrangement of 4 letters can be made from the word MATHEMATICS. 

  1. 1680
  2. 756
  3. 18
  4. 2,454

Answer: 4

 

CA Foundation Maths MCQ for Chapter 6 - Click Here

To get back to the Chapterwise MCQ list Page    

 

Hope you can find this article helpful. If you did like the content then Share it with your friends who are preparing for CA Foundation Exams or who will be giving their CA Foundation Exams in the near future.

In order to buy MCQ Test Series (Having more than 1000 Questions) for CA Foundation Examinations. Please visit Link - https://bit.ly/FoundationMCQ

Request for Callback

Thank you ! We will get to you soon.

Couldn't submit your request.