MCQ for CA Intermediate LAW - PART 2 - OTHER LAWS - Chapter 4 - INTERPRETATION OF STATUTES

Sample Multiple Choice Questions (MCQ's) for CA Intermediate - Paper 2 - Corporate and Other Laws - PART 2 - OTHER LAWS - Chapter 4: INTERPRETATION OF STATUTES - For Practice relevant for May/November 23 Examinations

Q:1 Rule of liberal construction should generally be applied in which type of case.

  1. criminal case
  2. civil case
  3. labour and welfare case
  4. property case

Answer: 3

Q:2 Which out of the following is/are presumption for interpretation of statute?

  1. A statute is not Intended to be consistent with principles of international law
  2. the state is not affected by a statute unless It specifically mention
  3. guilty mind is required for a criminal act
  4. all of the above

Answer: 4

Q:3 According to Maxwell, interpretation of statues, a statute has been defined as:

  1. the authenticity of morals and conduct
  2. a fundamental right
  3. social responsibility
  4. a will of the legislature

Answer: 4

Q:4 Which rule is also called as 'literal Legis':

  1. rule of literal construction
  2. rule of reasonable construction
  3. rule of reasonable construction
  4. rule of beneficial construction

Answer: 1

Q:5 In the process of interpretation, non-statutory aids are illustrated by:

  1. common law rules of Interpretation
  2. case law relating to Interpretation of statute
  3. both of the above
  4. none of the above

Answer: 3

Q:6 The interpretation of statute's primary rule of literal construction that suggests that interpretation should not be given such that they would make other provisions redundant was discussed in the case law.

  1. Nand Prakash Vohra v State of HP
  2. Heydon's case
  3. Heydon's case c. K S Venkataraman & Co vs. State Of Madras
  4. AK Gopalan vs. The State Of Madras Union

Answer: 1

Q:7 In the process of interpretation, statutory aids are illustrated by:

  1. general clauses act
  2. Specific definition contained In individual act
  3. both of the above
  4. none of the above

Answer: 3

Q:8 According to harmonious construction, it is the duty of whom to avoid a clash between two sections of the same act:

  1. plaintiff
  2. defendant
  3. court
  4. government

Answer: 3

Q:9 Which of the following interpretation applies to ordinary rules or speech to find out meanings of the Words:

  1. authentic interpretation
  2. usual interpretation
  3. grammatical interpretation
  4. logical interpretation

Answer: 3

 

To get back to the Chapterwise MCQ List Page       

Hope you can find this article helpful. If you did like the content then Share it with your friends who are preparing for CA Inter Exams or who will be giving their CA Inter Exams in the near future.

Request for Callback

Thank you ! We will get to you soon.

Couldn't submit your request.